Verktyg

Tipsa en kompis
Share |

Grammofontillverkare

Grammofonskiva från Victor record. Här omvandlad till en s.k. Nipkowskiva. Foto: Truls Nord.

Grammofonskiva från Victor record. Här omvandlad till en s.k. Nipkowskiva. Foto: Truls Nord.

Med grammofonen utvecklades även grammofonbolagen som kom att tillverka både grammofonspelare och grammofonskivor. Ett sådant bolag gjorde hunden Nipper världsberömd. Ett annat stort bolag hade en närmast helt okänd svensk som upphovsman.

Victor och His Masters Voice

Emile Berlineröppnas i nytt fönster visade i USA sin första grammofon 1888. När den första fjäderverksdrivna grammofonen kom 1896, blev den en allvarlig konkurrent till både fonografen och graphophonen som använde rullar. Finmekanikern Eldridge R Johnson i New Jersey, som tillverkat Berliners grammofoner och förbättrat den i flera tekniska detaljer, insåg att grammofonen hade en framtid. 1901 bildade han Victor Talking Machine Co. Victor skulle symbolisera segern (victory=seger) i en avgörande patentstrid. Victor tillverkade olika modeller av trattgrammofoner till omkring 1925, från 1911 även med inbyggd tratt i ett skåp, under namnet Victrola.

Francis Barraud och Nipper

Alla företag behöver ett bra varumärke för att synas. Hunden Nipper som lyssnar till sin husbondes röst i en grammofontratt är ett av världens mest kända. Den engelska konstnären Francis Barraud kom 1899 till Victors engelska dotterbolag med en målning som föreställde en blandrashund som lyssnade till en fonograf. Bolagets direktör erbjöd sig att köpa konstverket – under förutsättning att fonografen ersattes med en Victorgrammofon. Så tillkom varumärket His Masters Voice som började användas från 1909-1910.

Företagen Victor Talking Machines och Columbia Phonograph Co slogs samman 1931 till Electric & Musical Industries, EMI.

Carl Lindström: den okände entreprenören

Fonografen Lyran, konstruerad av Carl Lindström. Foto: Arkiv.

Fonografen Lyran, konstruerad av Carl Lindström. Foto: Arkiv.

Carl Lindström föddes i Södertälje 1867. Han var son till en vagnmakare på Vabis. Trots brist på någon högre teknisk skolning, grundade han 1896 i Berlin en fabrik för att tillverka bland annat fonografer. Fabriken hette Mechanische Werkstätten für Musik und Sprache.

Fonograferna som kallades Lyra och Puck var välgjorda men av enkel konstruktion och därför billiga. De sålde bra på den tyska marknaden och en stor export förekom, bland annat till Sverige och Ryssland. De liknade inte, vare sig tekniskt eller utförandemässigt, Edisons eller andra amerikanska fonografer som var skyddade mot kopiering.

1904 övertog en bankman och en tillverkare av filmprojektorer för hemmabruk, Lindströms verksamhet och Carl Lindström GmbH bildades med Lindström som fabrikschef. Senare blev han ansvarig för grammofontillverkningen när intresset för fonografer minskat.

1907 ombildades bolaget till Carl Lindström AG i Berlin och aktierna steg snabbt i värde. Grammofonen Parlophon var den som sålde mest i Tyskland under 1910-talet och ett antal år framöver. Det gjorde att flera andra företag kunde köpas mellan åren 1910 och 1914. Det var fabriker för grammofon- och skivtillverkning och därmed kom skivmärkena Beka, Odeon, Jumbo, Dacapo, Favorite och några till in i koncernen. Från 1911 gav man också ut skivor med det egna skivmärket Parlophon. De följande åren köptes flera skivpresserier i Europa, Sydamerika och USA.

Från första världskrigets början 1914 minskade verksamheten men en stor expansion började åter 1919 med nya fabriker och kontor. Under 1920-talet hade Lindströms företag en mycket stor produktion vilket gjorde det intressant för amerikanska Columbia att köpa Lindströmkoncernen1926.

Södertäljesonen Carl Lindström drog sig ur verksamheten 1921 när företaget stod på topp och han avled 1932.

Senast uppdaterad: 2010-12-03

grammofonetikett

Ett grammofonbolag gjorde hunden Nipper världsberömd. Ett annat stort skivbolag hade en okänd svensk som grundare.

Emile Berliner

Emile Berliner utvecklade grammofonskivan till att bli den dominerande tekniken för att lagra inspelat ljud.

Inspelningsutrustning

Zink, vax, lack eller gummi. Många olika material har använts för att spela in grammofonskivor.

grammofonspelare

Var verkligen Edison först med att spela in och återuppspela inspelat ljud?

Hitta hit

Museivägen 7, Gärdet i Stockholm.
Buss 69 till Museiparken.

Vackra promenad- och cykelvägar utmed Djurgårdsbrunnskanalen.

Öppettider & priser

Alla dagar kl 10–17. Ons till kl 20
Bibliotek & arkiv: boka tid

Barn 0–6 år gratis | 7–19 år: 100 kr
Vuxen: 150 kr

Webbköps- och andra rabatter

Kontakt

Tekniska museet
Box 27842 | 115 93 Stockholm
Tel: 08-450 56 00
Tel helger (entrén): 08-450 56 70

info[at]tekniskamuseet.se

Kontakta medarbetare