Verktyg

Tipsa en kompis
Share |

Skapande på Tekniska museet

En illustration av idéprocessen.

Bli en innovatör och undersök stegen från idé till verklig innovation. Foto: Anna Gerdén

Låt eleverna designa smarta förpackningar, skapa nytt av gammalt eller delta i en innovationsworkshop!

Hos oss finns mängder av möjligheter till skapande verksamhet!
Du kan boka Skolpaket på tema innovation, kommunikation, konstruktion, energi & klimat – eller fritt kombinera ur hela vårt utbud under Skolprogram.

Här nedan finns några utvalda tips på skapande verksamhet.

MegaMind – science center-utställning

Idéer är svaret på alla frågor och lösningen på alla problem. MegaMind handlar om hur en bra idé blir till – från sinnesintryck till innovativt avtryck. Här får eleverna genom olika interaktiva uppdrag utmana sina sinnen, gymma sin hjärna att bli ännu påhittigare och peppas av andras smarta idéer. Utställningen öppnar hösten 2015.

Teman: Kreativt skapande, Hjärnan & Våra sinnen, Innovation & Entreprenörskap, Logik & Problemlösning. Passar årskurs F-Gymnasiet.

Kombinera ett besök i vår nya science center-utställning med workshop i Framtidslabbet.

Läs mer om utställningen

Framtidslabbet – öppnar hösten 2015

I Framtidslabbet får eleverna, med hjälp av rolig och lättanvänd teknik och kluriga uppdrag, skapa egna kreativa lösningar på vardagsnära problem och globala utmaningar. Vi erbjuder tre olika labb:

Packa – material & förpackningsdesign

Undersök olika nutida och framtida materialegenskaper och designa egna förpackningar som är smarta och 100 % återvinningsbara. Pris: 2 000 kr inklusive entré till museet och MegaMind.

Mecka – konstruktion och remake

Få förståelse för prylars konstruktion, funktion och återvinningsegenskaper genom att plocka isär, bygga om och kombinera ihop olika föremål för att skapa något nytt. Pris: 2 000 kr inklusive entré till museet och MegaMind.

Innovatörsskolan

En smart idé, men sen då? Undersök stegen från idé till verklig innovation genom att utifrån en idé och en budget skapa prototyper, design och en marknadsföringskampanj. Pris: 2 000 kr inklusive entré till museet och MegaMind.

Innovationer och entreprenörskap (tema Innovation)

Vi utgår från utställningen 100 innovationer där svenska folket har fått välja ut de viktigaste 100 innovationerna genom tiderna. Här kan eleverna själva bli uppfinnare och uppmuntras till egen kreativitet, problemlösning och intresse för entreprenörskap.
Programmet kan kombineras med robotverkstad och filmupplevelse i Cino4.

Skolprogrammet Innovationer och entreprenörskap

Robotlabb (tema Innovation)

Vill ni ha en introduktion till robotteknik och grunderna till programmering? Eleverna får uppdrag som ska lösas med hjälp av roboten - och kreativitet, matematiskt och logiskt tänkande.

Skolprogrammet Robotlabb

Byggverkstad – konstruktion och hållfasthet (tema Konstruktion)

Skapa kring konstruktion, design och form i det snillrika materialet 4DFrame, som på ett lekfullt sätt visualiserar bl a geometri och hållfasthet. Programmet kan kombineras med Cino4-filmen "Bära eller brista" och visning och workshop i utställningen Christopher Polhem - tillbaka till framtiden.

Byggverkstad för skolan

Spelet om energin (tema Energi & klimat)

Utmana eleverna att ta ställning i livsstilsfrågor som påverkar vår miljö. På ett interaktivt sätt visar workshopen hur konsumtion, återvinning, boende, mat och resande påverkar vår energiförbrukning. Detta ställs i relation till klimatmålen för 2010 och 2020.
Programmet kan kombineras med en byggverkstad och Cino4-film på samma tema.

Skolprogrammet Spelet om energin

Uppdrag Media (tema Kommunikation)

I Studion får eleverna uppleva hur det går till att producera tv- och radioprogram live, eller skapa en tidning från start till mål.  Fokus ligger på nyhetsförmedling men det går även att använda för egna teman som ni arbetar med i skolan. Programmet kan kombineras med studiebesök på SVT samt en filmupplevelse i Cino4.

Skolprogrammet Uppdrag Media

Kontakt på Tekniska museet

Kontakta skolbokningen för att boka befintligt skolprogram eller om du vill diskutera hur vi tillsammans kan göra ett specialanpassat upplägg för just ert Skapande skola-projekt.

Senast uppdaterad: 2015-02-06

Hitta hit

Museivägen 7, Gärdet i Stockholm.
Buss 69 till Museiparken.

Vackra promenad- och cykelvägar utmed Djurgårdsbrunnskanalen.

Öppettider & priser

Alla dagar kl 10 – 17. Ons till kl 20
Bibliotek & arkiv: boka tid

Barn 0 – 6 år gratis | 7 – 19 år: 50 kr
Vuxen: 150 kr

Grupp- och andra rabatter

Kontakt

Tekniska museet
Box 27842 | 115 93 Stockholm
Tel: 08-450 56 00

info[at]tekniskamuseet.se

Kontakta medarbetare