Verktyg

Tipsa en kompis
Share |

Liljeholmens

Inga-Britta Nilsson tillverkar kronljus på Liljeholmens i Oskarshamn 1997. Foto: Nisse Cronestrand.

Inga-Britta Nilsson tillverkar kronljus på Liljeholmens i Oskarshamn 1997. Foto: Nisse Cronestrand.

På Liljeholmens tillverkas över 6000 ton stearinljus per år. Det mesta tillverkas i helautomatiska maskiner men vissa ljus görs fortfarande för hand. Tre fjärdedelar av alla ljus som tillverkas idag säljs och används under december månad.

Liljeholmens stearinljus

Lars Johan Hierta, Aftonbladets grundare och industriman, fick för första gången se ett levande stearinljus brinna i London 1837. Uppmuntrad av den nya produktens överlägsna egenskaper startade Hierta tillsammans med kemisten Johan Michaëlsson Liljeholmens Tekniska Fabrik år 1839. Produktionen var låg och försäljningen gick trögt. 1841 flyttades tillverkningen till Danvikstull men platsen Liljeholmen behölls i namnet. Nya effektivare metoder infördes och tillverkningen kom igång på allvar.

Arbetsstyrkan bestod till stor del av kvinnor som ofta arbetsvandrade till Stockholm för att få arbete under vinterhalvåret. I Romansviten "Mina drömmars stad" beskriver författaren Per-Anders Fogelström hur det var att arbeta på Liljeholmen i början av 1900-talet.

"Överallt bolmade den feta röken ut. Ångorna stod täta kring karen med kokande talg och olja. I kvarnen hade Henning burit mjölsäckar. Här rullade han tunnorna med palmolja och faten med talg eller kärror med ved till de hungrande pannorna. Tyrs Olle arbetade som tidigare vid destilleringen medan de två flickorna var sysselsatta med glansning och paketering av ljusen. Nu höll fabriken närmare fyrtiotalet arbetare i sin tjänst och mer än hälften av dem hörde till säsongsarbetarna, dit Henning också räknades, så sörlänning han var... Och Hennings arbete som "hjälpgosse" förde honom överallt. Han tittade genom dörren till det trånga rummet där vekfläterskorna satt vid sina maskiner och spindlarna snurrade tre trådar av trettiotvåans blekta bomullsgarn till en veke. Han var hos Olle på bottenvåningen och såg hur fettsyrorna pumpades in i pannorna och efter destilleringen sjönk ner i rökspiraler som var placerade i vatten. Och i stöpningen där stearinet hälldes i formar, en form för var ljus och tio formar i en "bricka". Eller ute på blekaltanen där ljusen skulle utsättas för sol och luft under några dagar. Men helst höll han nog till i salen där ljusen polerades i glansmaskinen och paketerades i blå papper som hölls ihop av gula etiketter."
  
I takt med att belysning med gas eller el blev vanlig minskade behovet av stearinljus som ljuskälla. Liljeholmen satsade på annan kemteknisk tillverkning och ljusen fick allt mindre betydelse för företaget. På 1960-talet blev stearinljus åter på modet, nu för att skapa stämning och ljustillverkningen på Liljeholmen fick en renässans.1970 flyttade företaget tillverkningen till nya lokaler till Oskarshamn. Under de senaste decennierna har företaget bytt ägare flera gånger. Idag ägs Liljeholmens Stearinfabriks AB av det svenska företaget ALG Holding. På ett år tillverkar man över 6000 ton stearinljus på Liljeholmens Stearinfabrik i Oskarshamn.

Så här tillverkas stearinljus

Stearinet i våra levande ljus består av en blandning av syror från animaliskt och vegetabiliskt fett. Liljeholmens stearinljusfabrik köper stearinet från olika leverantörer. Det kommer till fabriken i uppvärmda tankbilar och lagras i stora tankar.Det varma stearinet är genomskinligt och tunt som vatten. För att kunna stöpas kyls stearinet för att bli mer trögflytande. Sida vid sida i fabriken i Oskarshamn finns moderna helautomatiska maskiner och en äldre manuell tillverkning. I de äldre maskinerna fylls stearinet i stöpformar. Ljusmassan kyls ned med hjälp av vatten. De som arbetat länge i fabriken kan avgöra om maskinen har rätt temperatur genom att sätta fingret på den. Överflödet av stearin tas bort med en "avkakningsskopa". De färdiga ljusen plockas ur för hand, sågas till färdig längd och förpackas. Största mängden ljus tillverkas i stora karusellmaskiner. Ljusmassan fylls automatiskt på i lådor med formar.

Mer att se och läsa

Tekniska museet gjorde 1997 en dokumentation av tillverkningen vid Liljeholmens Stearinfabriks AB. Du hittar bilder och intervjuer från dokumentationen i Tekniska museets arkiv.  Mer att läsa om ljustillverkning finns i Tekniska museets årsbok Daedalus 1998 (Tafvelin), i utställningskatalogen Kulor, krus och kaviar (Tafvelin och Aronsson) och i boken Industriarvet i Samtiden (Sjunnesson). Alla böckerna finns i Tekniska museets arkiv och bibliotek. De finns också att köpa i Tekniska museets butik.

Kontakta sidansvarig: Magdalena Tafvelin Heldner

Senast uppdaterad: 2016-04-22

Liljeholmens stearinfabrik i Stockholm.

Liljeholmens stearinfabrik i Danvikstull. Flätning av ljusvekar. Foto: Tekniska museets bildarkiv.

Liljeholmens Stearinfabrik Oskarshamn. Foto: Nisse Cronestrand.

Liljeholmens i Oskarshamn. Anette Zetterling plockar ner färdiga Gilleljus från uppfångaren. Maskinen har nyss fyllts med flytande stearin, som runnit ned i formarna och bildat stearinkakor ovanpå formerna. Foto: Nisse Cronestrand.

Hitta hit

Museivägen 7, Gärdet i Stockholm.
Buss 69 till Museiparken.

Vackra promenad- och cykelvägar utmed Djurgårdsbrunnskanalen.

Öppettider & priser

Alla dagar kl 10–17. Ons till kl 20
Bibliotek & arkiv: boka tid

Barn 0–6 år gratis | 7–19 år: 100 kr
Vuxen: 150 kr

Webbköps- och andra rabatter

Kontakt

Tekniska museet
Box 27842 | 115 93 Stockholm
Tel: 08-450 56 00
Tel helger (entrén): 08-450 56 70

info[at]tekniskamuseet.se

Kontakta medarbetare