Futuristisk vägghängd diskmaskin

Diskmaskinen

Ingress för att beskriva innovationen

Handdriven diskmaskin

Handdriven diskmaskin. Den konstruerades av lantbruksdirektören Carl Hultenberg i början av 1860-talet. TM22757. Foto: Ellinor Algin.

Framtidens diskmaskin?

Toma Brundzaites diskmaskin använder ultraljud istället för vatten. Maskinen består av två delar, i den ena kan man förvara ren disk. Foto: Electrolux.

De äldsta diskmaskinerna från 1800-talet drevs med vev.

Amerikanskan Josephine Cochrane tog 1886 patent på en diskmaskin som arbetade med vattentryck.

Visste du att?

  • De äldsta diskmaskinerna drevs med vev, det var på 1800-talet.
  • Den första moderna diskmaskinen som använde vattentryck uppfanns av Josephine Cochrane i USA 1886.
  • Den första hushållsdiskmaskinen som tillverkades i Europa kom 1929.
  • Maskinen får bort smutsen genom att vattnet är så hett, att det spolas med tryck och att diskmedlet är mycket starkare än vanligt diskmedel.
  • Diskmaskiner använde ungefär 50 liter vatten på 1970-talet. Idag finns det maskiner som snålar och använder 10 liter.
  • Om alla bytte till moderna maskiner skulle vi spara elva miljarder liter vatten om året, bara i Sverige. Det skulle fylla Globen 18 gånger.

Rubrik för allvetare

Diskmaskinen använder inga borstar. I stället är det hett vatten som spolas med högt tryck tillsammans med starkt diskmedel som gör våra tallrikar skinande rena. Idag har ungefär hälften av alla svenska hushåll diskmaskin. En modern diskmaskin är mer miljövänlig än att diska för hand. De flesta diskmaskiner är fyrkantiga, men det experimenteras med andra former. I framtiden kanske diskmaskinerna kan se ut som fjärilar.

Diskmaskinen uppfanns i USA av Josephine Cochrane 1886. Hon gillade inte hur tjänstefolket hanterade hennes fina porslin när de diskade, men hon avskydde att diska själv. Hennes innovation, som utnyttjade vattentrycket, vann pris på världsutställningen i Chicago 1893.

Rubrik för nördar

Garis-Cochrane Machine

Josephine Cochrane var barnbarn till John Fitch, mannen som uppfann ångbåten. 1886 tog hon patent på en diskmaskinskonstruktion. Det sägs att hon uppfann diskmaskinen för att hennes betjäning alltid förstörde hennes porslin. Hon var inte den första att försöka få till en diskmaskin. Redan 1850 hade Joel Houghtons tagit patent på en handvevad diskmaskin i trä, men den fungerade inte särskilt bra. Det nya med Cochranes diskmaskin var att den bestod av en trumma med trådställningar som höll disken på plats. Med hjälp av en pump sprutades hett vatten med diskmedel upp och spolade disken under tryck. Det var just idén att spruta in hett vatten under tryck som gjorde att diskmaskinen fungerade bättre än de gamla.

Cochrane kallade diskmaskinen för "Garis-Cochrane Machine", efter sitt flicknamn och efternamn som gift. Sitt förnamn utelämnade hon eftersom kvinnor på den tiden inte erkändes som uppfinnare.
Josephine Cochranes man dog skuldsatt och hon var tvungen att börja marknadsföra sin uppfinning för att klara sig. De första kunderna var stora restauranger och hotell. Efter hennes död köptes hennes företag upp av Hobart, som senare blev KitchenAid och som nu har blivit Whirlpool Corporation.

Tänkande diskmaskiner

De första elektriska diskmaskinerna började tillverkas 1929, men slog igenom i USA och Europa först efter andra världskriget. För mindre kök lanserades särskilda bänkdiskmaskiner, där det var disken som roterade istället för vattenspridaren.

Nu för tiden ska en diskmaskin vara energisnål, hållbar och tyst. I dag ligger fokus på att utveckla diskmaskiner som ger flexibilitet, till exempel när användaren ska plocka in i maskinen eller bestämma hur snabbt den ska diska.

Numera går det åt mindre energi och vatten när man diskar i maskin än för hand. I framtiden kommer också diskmaskinerna, precis som andra vitvaror, att kunna kopplas till smarta energinät. De kan då känna av när belastningen på elnätet är låg, och automatiskt välja att diska under dessa tider.

Facebook

Gilla oss på Facebook för att se vad som händer i utställningen och på Tekniska museet, få tips och erbjudanden.

Till facebook.com/tekniskamuseetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Twitter

Följ oss på Twitter för att omvärldsbevaka och få inblick i det som händer i vår värld.

Tekniska museet på Twitterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

YouTube

Se filmer om Tekniska museets verksamhet, teknik och vetenskap.

Till Tekniska museets kanal på YouTubelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Flickr

På Tekniska museets fotoström på Flickr hittar du fotografier ur våra bildsamlingar.

Tekniska museets på Flickrlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster