Kameralins

Kameran

Ingress för att beskriva innovationen

Kameralins

Närbild på en av kamerorna som används på Tekniska museets fotoavdelning. Foto. Ellinor Algin.

Gammalt fotografi

En av fotografipionjärens William Henry Fox Talbots bilder 1843. Ur Tekniska museets samlingar. Foto: William Henry Fox Talbot.

Vetenskapsmannen Joseph Niépce tog världens äldsta bevarade fotografi 1827.

Idag har den digitala tekniken tagit över och vem som helst kan ta en bild med sin mobiltelefon.

Visste du att?

  • En kamera är en apparat som används för att ta fotografier.
  • Idag använder de flesta en digitalkamera, som man enkelt kan skriva ut sina bilder från.
  • Innan digitalkameran fungerade kameran så att bilden fastnade på en filmrulle som var känslig för ljus. Sedan var man tvungen att lämna in filmrullen till ett laboratorium för att få sina bilder.
  • Med den första kameran tog det 20 minuter från det att man tog bilden till bilden var färdigfotad.
  • Många foton blev suddiga, eftersom det man fotograferade måste vara helt stilla under de 20 minuterna. Skulle du klara det...?
  • Det finns ett uttryck som säger "kameran ljuger aldrig". Men idag kan man göra om ett fotografi med datorns hjälp. Man kan sudda ut saker och lägga till nya.

Kameran

När fotografin uppfanns var den som skulle fotograferas tvungen att sitta stilla i 20 minuter för att bilden inte skulle bli suddig. Ett fotografi uppstår när en kameralins alstrar en bild på en ljuskänslig film.

Den kommersiella fotografin föddes 1839 när Louis Jacques Mandè Daguerre lyckades framställa ett fotografi på en polerad silverbelagd plåt. När George Eastman 1888 tog fram Kodakkameran med en filmrulle som lämnades in för framkallning kunde plötsligt vem som helst fotografera.

Sedan den första digitalkameran kom 1990 har den digitala tekniken nästan helt ersatt den analoga. I en digitalkamera exponeras bilden på en bildsensor och lagras i ett elektroniskt minne.

Kameran

Camera Obscura

Ordet kamera kommer från latinets camera obscura som betyder mörkt rum. Camera obscura är också namnet på de enkla lådkameror som på 1500-talet användes av konstnärer för att kunna teckna och måla av saker med centralperspektiv. I en camera obscura släpps ljus in genom ett litet hål för att sedan lysa upp den mörka väggen mitt emot. Bilden som visas i ljuset på den mörka väggen är en upp- och nedvänd bild av den som skiner in genom det lilla hålet. Människans öga fungerar faktiskt på samma sätt.

Enkelt kan man alltså säga att kameran fungerar som ett mörkt rum där linsen motsvarar ett litet fönster. När ljuset kommer in genom linsen bildas en upp och nervänd bild på rummets vägg mitt emot. Ljusmängden som kommer genom linsen regleras med objektivets bländare som avgör hur stort ljusinsläppet blir — och hur lång exponeringstid man valt. Om man fäster ett fotopapper på väggen kommer bilden fastna på detta. Pappret måste sedan framkallas i olika kemiska vätskor för att bilden ska framträda och inte försvinna.

De första kamerorna

På 1830-talet experimenterade engelskmannen Henry Fox Talbot med att försöka bevara bilden från en camera obscura. Han behandlade ett papper med koksalt och silvernitrat som han sedan belyste. Bilden fixerades i en stark koksaltlösning. 1835 lyckades Talbot framställa bilder av sitt hem och av människor i Lacock Abbey i England. Han kallade metoden Kalotypie, men den var väldigt tidsödande och slog aldrig igenom.

Man brukar säga att det första fotografiet togs 1827 då den franske vetenskapsmannen Josepf Niecpe placerade en metallplåt med ett ljuskänsligt ämne i en lådkamera och belyste den i åtta timmar. Motivet var utsikten från fönstret i hans arbetsrum. Den svaga bilden framträdde när han tvättade plåten med lösningsmedel. Niecpe började samarbeta med sin landsman Louis Jacques Mandè Daguerre för att förbättra metoden. I nästa steg användes en polerad silverplåt med ett tunt ljuskänsligt jodsilver. Plåten exponerades i 20 minuter och när den sedan utsattes för kvicksilverångor framkom en bild som kunde fixeras i saltlösning. Daguerre presenterade sin uppfinning den 7 januari 1839. Metoden kom främst att användas inom porträttfotografin. I fotografins tidiga historia var många fotografer kvinnor. Det fungerade bra eftersom de kunde kombinera ateljéarbetet med familjelivet.

Glasplåten

1851 uppfann Fredrick Scott Archer våtplåtsmetoden. Den fungerar så att en glasskiva med en tunn hinna kollodium blir ljuskänslig med silvernitratlösning efter exponering. På så sätt kunde han framställa negativa bilder på glas. Nu kunde bilderna framställas i flera exemplar. Men det var ett tufft jobb; kameran och glasplåtarna är tunga och eftersom de var tvungna att framkalla bilderna direkt var de också tvungna att bära mörkrummet med sig. Men när bälgkameran introducerades 1851 blev kameran hopfällbar och därmed lättare och enklare att använda. Richard Leach Maddoxs torrplåtar från 1871 kunde exponeras utan att behöva framkallas direkt och under 1880-talet kom fabrikstillverkade torrplåtar samtidigt som handkameran blev populär.

Rullfilmen

Amerikanen George Eastman introducerade 1885 pappersnegativ i rullformant. Han kallade sin kamera för Kodak. Tre år senare framställde han den första rullfilmen på plastbas och den första Kodakkameran för runda bilder. Plötsligt kunde nästan vem som helst fotografera. Rullfilmen blev dessutom grunden till en ny innovation - filmen med rörliga bilder. Innovationsarbetet på Kodak fortsatte och 1895 kunde de lansera den första pocketkameran. Den kostade 5 dollar. Kodak blev tidigt kända för sina slogans som "You press the button, we do the rest" (Du trycker på knappen, vi sköter resten). I Sverige löd budskapet: Klick. Tack. Kodak.

Färgfoto

De franska bröderna Lumiére lyckades 1907 ta fram den första kommersiellt framställda glasplåten för färgfotografi, autokromen. Autokromen var uppbyggd med ett tunt limskikt som preparerats med ett oregelbundet färgraster. Rastret bestod av lika delar röda, gröna och blåvioletta infärgade runda potatisstärkelsekorn. Kornen var bara några tusendels millimeter stora och fördelade så att de inte täckte varandra. Mellanrummen mellan kornen fylldes med kolpulver. Ovanpå rastret av färgkorn gjöts en färgkänslig emulsion, där färgbilden skapades.

Polaroidfoto

Med polaroidkameran matas bilden ut ur kameran direkt och framkallas på några minuter. Den uppfanns av amerikanen Edwin Land 1948 efter att hans dotter frågat varför hon inte kunde få se bilderna han tagit av henne på en gång. Polaroidkamerans bilder var inte av särskilt god kvalitet men tekniken fungerade bra i fotoautomater för id-kort. Kameran fick dessutom kultstatus hos en mängd användare.

Den svenska rymdkameran

Under det andra världskriget fick Victor Hasselblad i uppdrag att ta fram kameror till det svenska flygvapnet. Han började tillverka kameror i mindre serier och presenterade 1948 en kamera för civilt bruk, världens första enögda spegelreflexkamera för mellanformat, Hasselblad1600 F . Hasselbladskameran blev världskänd när NASA använde den vid den första månlandningen 1969.

Digitalfoto

1990 lanserades den första kommersiellt tillgängliga digitalkameran Kodaks DCS 100 och den digitala tekniken ersatte snabbt den analoga. Upplösningen av en bild från en digitalkamera begränsas ofta av kamerans sensor som omvandlar ljus till elektriska signaler. En sensor består av ett antal ljuskänsliga punkter, så kallade pixlar. Sensorn ersätter filmens roll i traditionell fotografering och bilden sparas i ett elektronsikt minne. Idag är det bara ett fåtal fotografer som använder sig av gamla tekniker och då främst vid konstnärlig fotografering.

Facebook

Gilla oss på Facebook för att se vad som händer i utställningen och på Tekniska museet, få tips och erbjudanden.

Till facebook.com/tekniskamuseetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Twitter

Följ oss på Twitter för att omvärldsbevaka och få inblick i det som händer i vår värld.

Tekniska museet på Twitterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

YouTube

Se filmer om Tekniska museets verksamhet, teknik och vetenskap.

Till Tekniska museets kanal på YouTubelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Flickr

På Tekniska museets fotoström på Flickr hittar du fotografier ur våra bildsamlingar.

Tekniska museets på Flickrlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster