Televisionen

Televisionen

Ingress för att beskriva innovationen

Televisionen

Svart-vit tv från 1950-talet med en tillsats som gjorde det möjligt att titta på TV2 när den infördes 1969. TEM48114. Foto: Truls Nord.

Televisionen

Teveapparaten Lumavision designades av den svenske formgivaren Stig Lindberg i slutet av 1950-talet. TEM49403. Foto: Ellinor Algin.

Idén om en TV är ungefär lika gammal som telefon och radio, alltså från andra halvan av 1800-talet.

Konsten att överföra bilder bygger på att bilden "strimlas" innan den sänds och sedan sätts ihop igen.

Rubrik för små genier

  • I Tyskland, England och USA fanns det teve 1925 men bilden var flimrig och liten.
  • I Sverige ville man utveckla ett bra system från 1947, sändningarna startade 1956.
  • En händelse som fick många att skaffa teve var VM i fotboll 1958, då Sverige mötte Brasilien den 29 juni. Resultatet? Förlust med 2-5 på Råsunda.
  • I USA fanns det 100-tals tevestationer 1958. Det sista landet som införde television var Bhutan, 1999.
  • Barnprogram har funnits sedan teven först kom till Sverige. Det första hette Andy Pandy. Han var en marionettdocka som hade en nallebjörn till bästa vän. Programmet kom från England. Första julkalendern sändes 1960.
  • Byggare Bob gjordes först genom animering av dockor (från 1998), men har senare övergått till att bli helt datoranimerat.
  • Den europeiska radio- och teveunionen EBU har genomför Eurovision Song Contest årligen sedan starten 1956.
  • TV3 började sända svenskspråkig television med reklam via satellit nyårsafton 1987 från London, programmen gick ut till hushållen via kabeltevenät. Det var början till avreglering av SVT:s monopol

Televisionen

Få innovationer är populärare än tv:n. I Sverige ser vi nyheter, film, sport, underhållning och tv-serier i snitt 170 minuter per dag. Men de senaste två åren har tittandet minskat något — och det är främst de i åldern 15-24 som tittar mindre. 2011 gjorde de något annat i arton minuter jämfört med 2009.

Tv-tekniken började utvecklas 1924, då tre personer uppfann den nästan samtidigt. Men det dröjde tills det slog igenom. 1956 började tv sändas i Sverige. Fram till 1970 såg vi på tv i svartvitt.
Bilden och ljudet som tas upp omvandlas till elektroniska impulser. Sedan går signalen till tv-mottagaren som sätter ihop bilden och ljudet igen. Signalen kan sändas via satellit, marksändning eller kabel.

Ta isär och sätta ihop

För att kunna sända bilder som en elektrisk signal, måste de först kodas. Den första som fick patent på en teknik för det var den tyske studenten Paul Nipkow 1884. Han hittade ett sätt att "strimla" bildinformationen kontinuerligt till en varierande ström. Han arrangerade ett antal hål längs en spiralformad linje på en skiva.

Systemet hade två sådana snurrande skivor som synkroniserades. Bakom skivan i sändardelen satte han en ljuskänslig cell, en selencell, som ändrade sitt elektriska motstånd när ljuset föll på den. När skivan snurrade fort, varierade strömmen genom cellen. Signalen från cellen överfördes och varierade ljusstyrkan hos en lampa i mottagardelen. När mottagarens hålskiva snurrade synkront med sändarens, kunde tittaren uppfatta rörliga bilder från sändaren. Upplösningen var låg och bilden flimrade. Principen blev ändå grunden för hur tevesystemen kom att utvecklas.

Färg!

De första systemen för färgteve patenterades före 1900, men de var svåra att tillverka fungerande teveapparater med. Amerikanen Vladimir Zworykin visade 1907 hur man kunde använda elektronstrålerör med en yta av fluorescerande material för att rita upp en bild. Amerikanen Philo Farnsworth lade fram principerna för vidikonröret, som kan omvandla ljus till en elektrisk signal 1921. Därmed var principerna klara för både videokameran och teveapparaten så som de kom att se ut under första halvan av 1900-talet.
I Europa startade man ett samarbete för att förbättra tekniken. Därför dröjde det innan Sverige fick television. I Sverige började Sveriges Radios tevesändningar 1956. Färgteve kom igång 1970. Men redan 1962 berättade experten Kjell Stensson (1917-1990) att man kunde få färgteve bara genom att klippa upp en nylonstrumpa och trä den över sin gamla teve. Många försökte, men bilden förblev svartvit. Datumet var nämligen den första april, och Stenssons påhitt har blivit ihågkommet som ett riktigt klassiskt aprilskämt.

Dumburken blir dator

Kabelteve, satellitteve och stereosändningar hör 1980-talet till, HD-teve decenniet efter. I början av 2000-talet får plattskärmarna sitt genombrott och sändningarna blir digitala. I dag har teveapparaten fått nya former och den lilla dumburken som samlade släkt, vänner och grannar kring eurovisionssändningar har blivit hembio med surroundljud, HD-kvalitet och blu-rayspelare. Nu finns det teveapparater som erbjuder 3D-visning eller att ladda ner appar direkt från internet. Det är möjligt att ta del av information via internet när man önskar istället för att passa tevetablåernas fasta tider. Frågan om hur framtidens konsumtion av rörliga bilder kommer att se ut ligger öppen.

Ny teknik — samma gamla princip

CCD-tekniken revolutionerade videokameran. Ljusets fotoner fångas i kamerans CCD-chip. De blir till en ström av digitala mätvärden. Informationen behandlas digitalt vid redigering och komprimeras för att ta lite utrymme vid överföring. De moderna LED-teveapparaterna har lysdiodpunkter som tänds med samma intensitet som kameran registrerade och bygger upp bilden pixel för pixel.
Det blir färre som tittar på samma kanal när utbudet av media ökar. Hemmen har mer än en teveapparat och man kan se program i datorn när man vill. Utvecklingen fortsätter och i en nära framtid kan det bli dags att byta ut apparaterna igen. De måste klara den nya standarden DVB-T2 som är 30% effektivare i överföringen av dataströmmarna och ger högre upplösning.

Facebook

Gilla oss på Facebook för att se vad som händer i utställningen och på Tekniska museet, få tips och erbjudanden.

Till facebook.com/tekniskamuseetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Twitter

Följ oss på Twitter för att omvärldsbevaka och få inblick i det som händer i vår värld.

Tekniska museet på Twitterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

YouTube

Se filmer om Tekniska museets verksamhet, teknik och vetenskap.

Till Tekniska museets kanal på YouTubelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Flickr

På Tekniska museets fotoström på Flickr hittar du fotografier ur våra bildsamlingar.

Tekniska museets på Flickrlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster